تاریخ انتشار خبر: 18 شهریور 1397 | 16:39:56
کد خبر : 3411
آکواکراپ زبان گویای گیاه

یکی از متخصصین مدل‌سازی گیاهان زراعی ایران گفت: مدل‌های شبیه‌سازی بهترین گزینه برای ارائه راهکارهای سازگاری سیستم‌های زراعی تحت شرایط خشک‌سالی و تغییرات اقلیمی است.

به گزارش زاگرس نشینان ونقل از روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان:  عضو هیئت‌علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان و پیشرو مدل شبیه‌سازی آکواکراپ در ایران در گفتگو با خبرنگار ما از لزوم استفاده از مدل جدید آکواکراپ در شرایط موجود جهت استفاده بهینه از آب کشاورزی  در زمین‌های زراعی استان خبر داد. […]

به گزارش زاگرس نشینان ونقل از روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان:  عضو هیئت‌علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان و پیشرو مدل شبیه‌سازی آکواکراپ در ایران در گفتگو با خبرنگار ما از لزوم استفاده از مدل جدید آکواکراپ در شرایط موجود جهت استفاده بهینه از آب کشاورزی  در زمین‌های زراعی استان خبر داد.

دکتر سید بهرام اندرزیان افزود: هرساله مقادیر قابل‌توجهی آب در بخش کشاورزی به دلیل عدم آگاهی کشاورزان از مدیریت مناسب مصرف آب در مزارع، هدر می‌رود.

وی ادامه داد: برای مدیریت هر سیستم نیاز به شناخت کامل اجزای آن، ارتباط آن‌ها با یکدیگر و عوامل مؤثر بر سیستم  وجود دارد.

اندرزیان اظهار داشت: در حال حاضر خشک­سالی یکی از چالش‌های اصلی در دنیا می‌باشد و به همین دلیل تلاش‌ها در جهت طراحی مدل‌هایی است که صرفه‌جویی در مصرف آب و استفاده بهینه از نهاده‌ها را در پی داشته باشد. وی با بیان اینکه  آب موردنیاز گیاه تحت تأثیر عوامل مهمی همچون خاک، آب‌وهوا، ارقام زراعی، تاریخ کشت و … می‌باشد اضافه کرد: ارائه یک دستورالعمل واحد برای مدیریت آبیاری برای مناطق مختلف که دارای شرایط اقلیمی، خاکی و مدیریتی متفاوتی هستند نه‌تنها در ارتقاء بهره‌وری نقشی ندارد  بلکه ممکن است باعث بروز خسارت نیز شود.

عضو هیئت‌علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان افزود: مدل‌های شبیه‌سازی به‌عنوان ابزار کمکی در راستای توسعه و تعمیم آزمایش‌ها در مناطق مختلف کمک شایانی به این موضوع خواهد کرد و می‌توانند برنامه آبیاری مناسب را برای هر شرایط آب و هوایی، بافت خاک،  رقم زراعی و تاریخ کشت متناسب با شرایط منطقه ارائه نماید.

سید بهرام اندرزیان در ادامه اظهار داشت: امروزه نرم‌افزارها به‌عنوان ابزارهای تصمیم‌یار شناخته می‌شوند و مانند یک حلقه تکمیل‌کننده آزمایش‌های مزرعه‌ای در دنیا به کار می‌روند.

وی گفت: مدل‌های شبیه‌سازی نقاط ضعف سیستم‌های زراعی را به کارشناس متخصص نشان می‌دهند و به تجزیه‌وتحلیل سیستم زراعی خواهند پرداخت. اندرزیان اضافه کرد: در چند سال اخیر مدل‌های شبیه‌سازی مختلفی ازجمله DSSAT، APSIM، WOFOST، CROPSYS و AQUACROP  جهت ارتقاء بهره­وروی، مصرف بهینه آب و نهاده‌ها و افزایش عملکرد مورداستفاده کشاورزان دنیا قرار می‌گیرد.

وی بابیان اینکه برای بیشتر این مدل‌ها نیاز به داده‌های زیادی از طریق کاربر وجود دارد افزود:  مدل AQUACROP  که توسط فائو از سال ۲۰۰۷ توسعه داده‌شده است و هرساله روزآمد می‌شود، نیاز به داده‌های محدودی دارد و به‌راحتی توسط کارشناسان و کشاورزان قابل‌استفاده است.

اندرزیان اظهار داشت: با کمک مدل آکواکراپ می‌توان  مناطق مختلف استان (شهرستان و دهستان) را ازنظر آب‌وهوا و خاک پهنه‌بندی نمود و برای هر پهنه متناسب با شرایط اقلیمی، خاکی و گیاهی دستورالعمل‌های خاص و متناسب با آن شرایط را تدوین و در اختیار بهره‌برداران قرارداد.

عضو هیئت‌علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان ادامه داد: برنامه خروجی مدل حدود ۶ سال پیش در شهرستان شوش به‌صورت پایلوت در سطح ۶ هکتار برای محصول گندم اجرا شد و در پایان موجب ۴/. افزایش بهره‌وری آب گردید و عملکرد محصول در مزرعه پایلوت و مزرعه شاهد مشابه بودند.

وی با اشاره به خشک‌سالی به وجود آمده در کشور استفاده از این نرم‌افزار را برای تدوین راهکارهای سازگاری و تعیین الگوی کشت بسیار کارآمد و مؤثر خواند و اضافه کرد:  در راستای توسعه کاربرد نرم‌افزار ۳ دوره بین‌المللی با همکاری فائو در خارج کشور، ۶ دوره ملی با همکاری یونسکو در ایران و ۱۰ دوره با همکاری سازمان آب و برق خوزستان و دانشگاه‌های مختلف نیز در داخل کشور توسط اینجانب برگزار شده است.

بهرام اندرزیان ادامه داد: مدل آکواکراپ در مدیریت آب برای کشت و صنعت‌های دولتی در سطح وسیع می‌تواند مطلوب و بسیار مؤثر باشد

وی از دیگر مزایای این مدل را کمک به کارشناسان صندوق بیمه کشاورزی در برآورد خسارت بیان کرد و افزود: این مدل دقت عمل را بالابرده و اطمینان خاطر را برای کشاورز و کارشناس فراهم می‌کند.

اندرزیان با اشاره به در پیش بودن فصل پاییز و آغاز کشت‌های پاییزه اضافه کرد: پیشنهاد می‌کنم یک کمیته مرکزی در سازمان جهاد کشاورزی استان با مشارکت محققین و کارشناسان اجرایی از شهرستان‌های مختلف تشکیل شود تا با جمع‌آوری داده‌ها و اطلاعات موردنیاز بعد از واسنجی و صحت سنجی مدل با به‌کارگیری آن دستورالعمل‌های مناسب و متناسب با شرایط مناطق مختلف استان برای گیاهان زراعی پاییزه تدوین و در اختیار بهره‌برداران قرار گیرد تا با اجرای آنها موجبات افزایش بهره‌وری و سازگاری با شرایط سخت فراهم گردد.