به گزارش خبرگزاری زاگرس نشینان ؛هفته اول ماه آگوست برابر با ۱۰ الی ۱۶ مرداد ماه از سوی سازمان یونیسف و سازمان بهداشت جهانی به عنوان هفته جهانی ترویج تغذیه با شیر مادر نامگذاری شده است. امسال بیست وهفمین سالگرد هفته جهانی شیر مادر، با تمرکز بر توانمند سازی والدین و نقش تغذیه با شیر مادر […]
به گزارش خبرگزاری زاگرس نشینان ؛هفته اول ماه آگوست برابر با ۱۰ الی ۱۶ مرداد ماه از سوی سازمان یونیسف و سازمان بهداشت جهانی به عنوان هفته جهانی ترویج تغذیه با شیر مادر نامگذاری شده است. امسال بیست وهفمین سالگرد هفته جهانی شیر مادر، با تمرکز بر توانمند سازی والدین و نقش تغذیه با شیر مادر بعنوان یکی از موثرترین راههای پیشگیری از مرگ و میر کودکان و ارتقاء سلامت مادران ،کودکان و جا معه میباشد. این ایام فرصت مناسبی برای بسیج اطلاع رسانی و ارتقای آگاهی های عمومی در زمینه تغذیه شیرخواران با شیر مادر و تقویت فعالیتهای این برنامه در طول سال را فراهم می نماید. کمیته کشوری تغذیه با شیر مادر شعار ” دست در دست هم با توانمند سازی والدین و تقویت تغذیه با شیر مادر، حال و آینده را بسازیم “را به عنوان شعار ملی انتخاب نموده است و بر این باور است که با توانمند سازی والدین وحفظ ،حمایت و ترویج تغذیه با شیر مادر می توان به هر یک از اهداف توسعه هزاره دست یافت . امید است شرایطی فراهم شود تا تغذیه با شیر مادر بلافاصله ظرف نیم ساعت اول بعد از تولد شروع و سپس تا شش ماه اول، تغذیه انحصاری با شیر مادر ود ر ادامه تا دو سالگی همراه با تغذیه تکمیلی تداوم یابد تا ضامن سلامت مادر و کودک گردد.
|
در قران کریم در آیه ۲۳۳ سوره مبارکه بقره به اهمیت شیر دادن فرزندان اشاره شده است و اهمیتی که این دو سال دارد.از نظر جسمی و روحی نحوه شیر دادن به فرزندان تاثیر بسیاری دارد .مهمترین تفاوتی که شیر مادر نسبت به شیر خشک دارد این است که شیر مادرحاوی سلول های زنده است.یعنی سلول های ایمنی بدن مادر که نسبت به هر بیماریی تا این سن مقاوم شده مستقیما به کودک می رسد.بهتر است مادران در دوران باردهی برای شیر دهی آموزش ببینند و آماده باشند تا بلافاصله بعد از تولد بتوانند شیر دهی مثبت و موثری داشته باشند و تا شش ماه نیز تنها شیر خود را به نوزاد بدهند .
شیر مادر سرشار از مواد مغزی و دارای انواع ویتامین هاست و بهتر از هر چیز دیگری رشد فرزند دلبند شما راتضمین می كند كودكی كه در دوران اولیه زندگی خود تغذیه مناسب داشته باشد به رشد و پرورش جسمانی كامل دست یافته ، در آینده فردی تندرست و شاداب خواهد بود مزایای شیر مادر شیر مادر تا یكسالگی برای نوزاد بهترین است و موجب می شود نوزاد كمتر دچار عفونت های مختلف شود شیر مادر بعلت دارا بودن ماده ایمنی به نام ایمونوگلوبین تا حدود زیادی اسهال و استفراغ نوزاد را كاهش می دهد و نسبت به بعضی بیماریهای دیگر ایجاد مصونیت نموده و می توان گفت اولین واكسن نوزاد است . شیرمادر نه تنها كاملترین غذا برای نوزاد است بلكه عامل مهمی در پیشگیری از عفونت و ضامن سلامتی جسمی و روانی شیرخوار می شود
شیرمادر یکی از بهترین مواد غذایی برای تغذیه کودکان شیرخواره می باشد . شیرمادر دارای بهترین مواد غذایی مورد نیاز برای نوزاد از نظر ترکیبات موجود در شیر می باشد . وجود مواد ایمنی زا در شیر مادر، کودک را از ابتلا به بیماری های عفونی مانند اسهال، بیماری های سیستم تنفسی مانند عفونت گوش و ریه محافظت می کند و بهترین شرایط رشد و تکامل ذهنی او را فراهم می آورد. همچنین احتمال ابتلا به آلرژی، آسم، بیماری های قلبی، فشارخون و چاقی و بدخیمی ها را کاهش می دهد، به خوبی هضم و جذب می شود و احتمال ابتلا به دل درد و کولیک در شیرخواران را کاهش می دهد از دیگرمزیت های شیر مادر بر شیرخشک این است که بسیاری از ویتامینهای موجود در شیر مادر که برای نوزادان ضروری است در شیر خشک وجود ندارد و همین امر موجب شده تا نوزادان تغذیه شده با شیر خشک بیشتر در معرض بیماری قرار گیرند .تحقیقات بسیاری نیز صورت گرفته که نشان میدهد نوزادانی که با شیر مادر تغذیه شدهاند، نسبت به سایر نوزادان از هوش بیشتری برخوردارند. همچنین آشنایی نوزادان با طعمهای مختلف از جمله دیگر خواص شیر مادرمی توان عنوان کرد چراکه هر غذایی که مادر مصرف میکند طعم خاصی را در شیر او ایجاد میکند و به این طریق نوزادان با طعمهای مختلف آشنا میشوند.همچنین به دلیل استفاده از شیشه شیر، در نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می شوند احتمال ابتلا به اسهال و استفراغ بیشتر از سایر نوزادان است .
دکتر مهرداد شریفی
رئیس مرکزبهداشت غرب اهواز