تاریخ انتشار خبر: 24 خرداد 1397 | 20:45:35
کد خبر : 2732
یادداشتی ازحسین قاسمی:

عید فطر نمادی فرهنگی معنوی و سیاسی و اجتماعی است

عید فطر پایان ماه رمضان و روز اول ماه شوال است. عید فطر از مهم‌ترین جشن‌ها و اعیاد مسلمانان است. زاگرس نشینان؛بدون شک عید فطر، شادمانی و سرور برای سالکان کوی معشوق به همراه دارد و نمی‌تواند برای کسانی که با این مرحله پر رمز و راز رمضان بیگانه بوده‌اند، مفهومی داشته باشد. امیرالمؤمنین علی […]

عید فطر پایان ماه رمضان و روز اول ماه شوال است.

عید فطر از مهم‌ترین جشن‌ها و اعیاد مسلمانان است.

زاگرس نشینان؛بدون شک عید فطر، شادمانی و سرور برای سالکان کوی معشوق به همراه دارد و نمی‌تواند برای کسانی که با این مرحله پر رمز و راز رمضان بیگانه بوده‌اند، مفهومی داشته باشد.

امیرالمؤمنین علی علیه السلام از همین زاویه به عید فطر می نگرد و با اشاره به روز عید می فرماید: « این عید کسی است که خدا روزه اش را پذیرفته و نماز او را ستوده است و هر روز که از خدا نافرمانی نشود، آن روز عید است.»
بلی روز ترک گناه و فاصله گرفتن از زشتی ها و پلیدی ها و روز غلبه بر شیاطین، روز عید است.

عید فطر روز بازگشت به فطرت است، این معنا را می توان از لغت «عید فطر» هم فهمید، چرا که «عید» به معنای بازگشت و «فطر» به معنای «فطرت و طبیعت » است.
مسلمانان در این روز در اثر یک ماه ضیافت و مهمانی خداوند به صفای باطن دست یافته و در حقیقت، شخصیت واقعی خویش را بازیافته اند، آری، فطرت پاک انسان در طول سال در اثر غبارهای جهل و نادانی و غفلت به انواع گناهان و معصیت ها مبتلا شده و از حقیقت خود دور می شود و در نتیجه دچار خود فراموشی و خدا فراموشی می گردد. اما با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان، انسان مسلمان در پرتو فضای معنوی آن ماه و تلاش های خویش به یک زندگی نوین دست می یابد، که می توان آن را «بازگشت به خویشتن» نامید .
در روز عید فطر گوئی یک مسلمان از نو متولد می شود، چرا که طبق گفتار امیرمؤمنان علیه السلام، روزه داران در شب عید فطر از تمام آلودگی ها و پلیدی ها پاک شده اند و کمترین پاداش خود را که پاکی و پاکیزگی است دریافت نموده اند. آن حضرت چنین می فرماید: « ای بندگان خدا! بدانید که کوچکترین چیزی که برای مردان و زنان روزه دار است، این است که فرشته ای در روز آخر ما مبارک رمضان به آن ها ندا می دهد: ای بندگان خدا! بشارتتان باد که [خداوند متعال ] تمام گناهان گذشته شما را آمرزید، پس بنگرید که بعد از این چگونه عمل خواهید کرد.»
عارف وارسته ملكى تبريزى درباره عيد فطر آورده است: «عيد فطر روزى است كه خداوند آن را از ميان ديگر روزها بر گزيده است و ويژه هديه بخشيدن و جايزه دادن به بندگان خويش ساخته و آنان را اجازه داده است تا در اين روز نزد حضرت او گرد آيند و بر خوان كرم او بنشينند و ادب بندگى بجاى آرند، چشم اميد به درگاه او دوزند و از خطاهاى خويش پوزش خواهند، نيازهاى خويش به نزد او آرند و آرزوهاى خويش از او خواهند و نيز آنان را وعده و مژده داده است كه هر نيازى به او آرند، بر آورده و بيش از آنچه چشم دارند به آنان ببخشند و از مهربانى و بنده‏ نوازى، بخشايش و كارسازى در حق آنان روا دارد كه گمان نيز نمی ‏برند.»

روز عید فطر روزه حرام است و مسلمانان با برگزاری نماز عید فطر رسما پایان ماه را با عبادتی سیاسی و اجتماعی که نشانی از اتحاد و همگرایی اسلامی است برگزار می‌کنند. پرداخت زکات فطره (فطریه) در این روز بر مسلمانان واجب است.
در این روز اهمیت پیوندهای اجتماعی بیش از پیش نمایان می‌گردد و جامعه در جهت عاری شدن از فضای دو قطبی فقیر و غنی پیشروی می‌کند به گونه‌ای که اساس توزیع ثروت بر پایه عدل و انصاف خواهد بود.
پرداخت زکات فطریه به نوعی توجه دین به پیوند عبادت با روابط اجتماعی را نشان می‌دهد.
این عید معنوی – سیاسی و اجتماعی بر هموطنان و همه مسلمانان جهان مبارک باد.

 

حسین قاسمی

عضوهئیت مدیره بانک صادرات استان یزد