وی با انتقاد از افزایش مراکز عرضه کننده ی قلیان عنوان کرد پارکی در اهواز وجود ندارد که این سوغاتی( قلیان) را نداشته باشد و ادامه داد: حدود ۱۰۰ مغازه ی فروش ادوات قلیان با زیباترین ویترین ها در شهر وجود دارد که با ارزان ترین قیمت محصولات خود را به فروش می رسانند اگر قرار است قلیان ها جمع آوری گردند باید این مغازه نیز تعطیل شوند.
رییس مرکز بهداشت غرب اهواز در خصوص مضرات قلیان تصریح کرد: یک بار مصرف قلیان ( ۲۵ دقیقه) معادل استعمال ۱۰۰ تا ۱۲۰ نخ سیگار است و با هر بار پک زدن حدود یک لیتر دود وارد ریه ها می شود همچنین اعتیاد نیکوتین موجود در تنباکوهای معطر قلیان ۱۰ درصد از هرویین بیشتر است و از طریق شلنگ قلیان نیز ۲ بیماری سل و وهپاتیت آ منتقل می شود.
شریفی بیان کرد: ۸۰۰ نوع ماده سمی در تنباکوهای طعم دار وجود دارد زیرا از بی کیفیت ترین و نازل ترین مواد استفاده می شود که اسانس های موجود در آن ها می تواند سرطانزا باشد، همچنین بیماری های دهان، پوسیدگی دندان ها سرطان حنجره، آسم و آلرژی و هزاران بیماری دیگر از عوارض مصرف قلیان است و مساله مهمتر دیگر این است خانواده هایی که برای آسایش و آرامش به پارک ها می روند در فضایی قرار می گیرند که هیچ امنیتی در آنجا وجود ندارد همانطور که اعتراضات و گزارشات مردمی بسیار زیادی در این رابطه ذکر شده است.
وی افزود: آنجا که باید همت لازم را از شهرداری اهواز ندیده ایم گرچه دستگاه قضایی، نیروی انتظامی و مراکز بهداشت پای کار هستد اما مسئولان در سازمان پارک ها و شهرداری که متولی اصلی این موضوع هسستند مساله را رها کرده اند و می گویند پارک های ما دیوار ندارند برای همین ما نمی توانیم این مساله را مدیریت کنیم.
رییس مرکز بهداشت غرب اهواز خاطرنشان کرد: قلیان برای اهواز تبدیل به یک معضل اجتماعی شده است و شهرداری، نیروی انتظامی و مراکز بهداشت به تنهایی نمی توانند این مشکل را برطرف کنند بنابراین ضروری است که برای حل آن یک کمیته ی فرهنگی تشکیل شود و صداوسیما، اصحاب رسانه، مطبوعات و فضای مجازی به این مساله ورود پیدا کنند و آگاه سازی انجام دهند.
شریفی با اشاره به اینکه بیلبوردهای سطح شهر باید عوارض قلیان را منعکس دهند، اضافه کرد: اتاق اصناف ما هنوز برای حل این مشکل پای کار نیست و تا زمانی که برنامه ها تداوم نداشته باشند نتیجه نخواهیم گرفت.
رییس مرکز بهداشت غرب اهواز با انتقاد از عدم حضور برخی مدیران استانی در جلسه ی شورای سلامت گفت: علی رغم انتقاد بنده به این موضوع و بند یک مصوبه ی جلسه قبلی که در خصوص حضور مسئولین در جلسات شورای سلامت است اما باز هم امروز شاهد هستیم که برخی روسا حضور ندارند.
شریفی خطاب به معاون سیاسی اجتماعی فرمانداری اهواز تاکید کرد: اگر واقعا به ضرورت بند یک مصوبه اعتقاد دارید این رسیدگی انجام شود، در غیر اینصورت در جلسات آینده بنده نسبت به عدم حضور مدیران اعتراض نمی کنم.
وی با بیان اینکه شورای سلامت جایگاهی ندارد، عنوان کرد: وقتی مدیرعالی اداره یا سازمانی شخصا در جلسه شرکت نکند نمی توان در زمینه ی مربوطه تصمیم گیری و برنامه ریزی کرد بنابراین این عدم حضور قابل قبول نیست زیرا بحث سلامت مردم تعارف بردار نیست.
دبیر کارگروه سلامت و امنیت غذایی شهرستان اهواز در خصوص آبگرفتگی وسیع اخیر در اهوازبا اشاره به اینکه یک اقدام انقلابی در اهواز صورت گرفت و بالغ بر ۸۰ درصد از بایدها در این زمینه انجام شد، اذعان کرد: علی رغم اینکه حجم آبگرفتگی ها گسترده بود اما با تلاش های تمام دستگاه های اجرایی هیچگونه بیماری ناشی از آبگرفتگی در حوزه ی کلانشهر اهواز نداشتیم و امیدواریم با برنامه ریزی کامل و جامع دیگر شاهد چنین مشکلاتی در اهواز نباشیم و پیش از وقوع معضل با نیازسنجی و آینده نگری صحیح دستگاه های اجرایی ما رسالت های انسانی و اخلاقی خود را انجام دهند که با این کار قطعا مشکلی پیدا نخواهیم کرد.
شریفی یادآور شد: طبق گزارشاتی که به ما داده شده منطقه ۶ شهرداری اهواز حدود ۷۰ درصد، منطقه پنج ۸۰ و منطقه چهار ۵۰ درصد کارهایی که پس از آبگرفتگی ها باید صورت می گرفت را انجام داده اند.
وی در رابطه با وجود نخاله های ساختمانی در سطح شهر توضیح داد: درغرب و شرق اهواز نزدیک به ۱۲۰ نقطه محل تجمع نخاله های ساختمانی است که علاوه بر اینکه چهره ی شهر را زشت می کند زیستگاه ایمنی برای جوندگان ایجاد می کند و بیماری های منقل شونده را افزایش می دهند.
رییس مرکز بهداشت غرب اهواز ضمن عنوان اینکه در حوزه ی سازمان مدیریت پسماند زمان خریداری می شود، اظهار کرد: یک رسالت و مسئولیت اجتماعی را پذیرفتیم که باید به اذهان عمومی پاسخ دهیم، بحث ساماندهی زباله گردها و وجود سگ های بلاصاحب ۲ آسیب اجتماعی بسیار بزرگی است که باعث نارضایتی مردم کلانشهر اهواز شده است، مردم از ما راضی نیستند و باید دید خروجی این همه نیروی انسانی و هزینه ای که در سازمان مدیریت پسماند و شهرداری اهواز صرف می شود چیست؟
شریفی تصریح کرد: به همت شورای سلامت بحث سگ های بلاصاحب پیگیری و سایت زنده گیری این سگ ها راه اندازی شد اما باید دید خروجی این کار و هزینه ی میلیاردی آن چیست؟ سلامتی مردم مهمترین موضوع است و اینکه تنها به زیباسازی و گل آرایی خیابان ها بپردازیم کافی نیست.
وی تشریح کرد: تنها در حوزه ی غرب و شرق اهواز نزدیک در مدت زمان ۱۰ ماه ۲ هزار گزش ناشی از سگ های بلاصاحب رخ داده است که هر گزش حدود سه الی چهار میلیون تومان برای حوزه ی بهداشت هزینه به بار آورده است همچنین این اتفاق آسیب روانی به خصوص برای دانش آموزان و سالمندان به وجود می آورد.
رییس مرکز بهداشت غرب اهواز در بخشی دیگر از صحبت های خود با اشاره به روند صعودی چاقی در استان گفت: چاقی و اضافه وزن در خوزستان رو به افزایش است که یکی از عوامل آن این است که برخی مردم از ترس گزش سگ های بالاصاحب از رفتن به پارک ها و فضاهای سبز برای پیاده روی و ورزش خودداری می کنند و این یک زنگ خطر است. یک ماه پیش مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند قول دادند ظرف ۱۵ روز اقدامات لازم در این راستاعملیاتی شود اما تاکنون انجام نشده است.
شریفی خاطر نشان کرد: اینکه NGO ها و سمن ها را برای این مساله متهم کنیم عادلانه نیست زیرا این ها سازمان های مردم نهاد از بدنه ی مردم هستند و در راستای سلامتی مردم قدم بر می دارند، سمن ها از نحوه ی اتلاف سگ ها با چوب، سنگ و سلاح مخالف هستند. اگر آسیب شناسی در این راستا انجام دهیم دیگر فرافکنی نخواهیم کرد زمانی ما دست به فرافکنی می زنیم که حرفی برای گفتن نداریم.
وی درخصوص کمپ های غیرمجاز ترک اعتیاد اذعان کرد: در کمپ های غیرمجاز درمان های غیرمجاز صورت می گیرد و به جای خدمت به مردم شاید خیانتی نیز انجام شود لذا خطاب به مسئولان سازمان بهزیستی به عنوان متولی رسیدگی به این مساله می گویم پای کار بمانید و در کنار شما فرمانداری، مراکز بهداشت، دستگاه قضایی و نیروی انتظامی همت خواهند کرد تا بتوانیم کار ارزشمندی برای مردم انجام دهیم.
دبیر کارگروه سلامت و امنیت غذایی شهرستان اهواز تاکید کرد: این جلسات زمانی تشکیل می شود که دستگاه ها به وظایف ذاتی خود عمل نکنند اما اگر هر سازمانی وظایف قانونی خود را انجام دهد نیاز به برگزاری چنین جلساتی نیست.
شریفی توضیح داد: گذر بیماری ها در کشور ما تغییر پیدا کرده است زمانی مشکل ما بیماری های واگیردارمانند سرخک، سرخچه، سل و کزار بود اما بعد از انقلاب به دلیل توسعه اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی خدمات بهداشتی و درمانی به مردم حتی در دورترین نقاط کشور ارائه شد و وضعیت تغذیه و سواد سلامت بهبود پیدا کرد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۱۲ بیماری را با واکسن پیگشیری می کنیم و این بیماری ها تا حد زیادی کنترل شده است، بیان کرد: ۸۰ درصد بیماری ها در خوزستان و به تبع کشور بیماری های غیرواگیر است و ۹۰ درصد مرگ و میر در حال حاضر ناشی از بیماری غیرواگیر است که دلیل افزایش این بیماری ها نیز تغییر سبک زندگی از حالت سنتی به صنعتی است.
رییس مرکز بهداشت غرب اهواز یادآور شد: طبق بررسی های انجام شده شیوع چاقی و اضافه وزن در خوزستان ۵۰ تا ۶۰ درصد است که دلیل آن بی تحرکی است. ۸۰ درصد بانوان و ۹۰ درصد آقایان در اهواز از تحرک لازم (ورزش روزانه حداقل ۳۰ دقیقه که با افزایش ضربان قلب همراه باشد) برخوردار نیستند که یکی از دلایل آن ناامنی فضای پارک های ما به دلیل وجود سگ های بلاصاحب است.
شریفی در خصوص تغذیه ی نامناسب مردم خوزستان عنوان کرد: میزان سرانه مصرف قند و شکر روزانه ۶۶ گرم است در حالیکه در سبد مطلوب روزانه ۴۰ گرم توصیه شده است، همچنین سرانه ی مصرف نمک مردم خوزستان در روز بین ۱۵ تا ۲۰ گرم است در صورتیکه در دنیا روزانه سه تا پنج گرم است.
وی اضافه کرد: سرامه مصرف میوه ۲۱۲ و سبزی ۲۲۸ گرم در روز است که باید به ترتیب ۲۸۰ و ۳۰۰ گرم روزانه باشد ( سرانه مصرف میوه و سبزیجات در طول سال برای هر شهروند یک کشور توسعه یافته ۱۳۵ کیلوگرم است) سرانه مصرف شیر و لبنیات خوزستانی ها روزانه ۱۹۰ گرم است که در سبد مطلوب ۲۵۰ گرم است.
رییس مرکز بهداشت غرب اهواز اظهار کرد: سن پوکی استخوان در کشورهای دنیا بالای ۶۰ سال است در حالیکه در ایران در حال رسیدن به زیر ۵۰ سال است دلیل آن هم سرانه ی پایین مصرف شیر و لبنیات است. علی رغم اینکه کارخانجات لبنیات زیادی داریم اما ۷۶ درصد مردم ما از شیر و لبنیات استفاده نمی کنند در صورتی که سرانه مصرف نوشابه های گازدار برای هر شهروند ما ۴۲٫۵ لیتر در طول سال است این شاخص در کشورهای توسعه یافته کمتر از ۱۰ لیتر مشاهده شده است.
شریفی اذعان کرد: ۲۸ درصد جمعیت ما به بیماری فشارخون مبتلا هستند و حدود ۱۵ درصد در معرض بیماری دیابت قرار دارند که افراد دیابتی حدود ۴۰ برابر بیشتر به بیماری های قلبی و عروقی مبتلا می شوند، طبق یک پژوهش ۲۴ درصد جمعیت استان وارد مرحله ی چاقی شده اند لذا باید بحث تحرک را در راس امور سازمان ها و ادارات قرار دهیم و در این زمینه فرهنگ سازی شود.
رییس مرکز بهداشت غرب اهواز با انتقاد به اختصاص تمام بیلبوردها به بخش خصوصی بیان کرد: شهرداری باید بیلبوردهای سطح شهر را در ماه چند روز به حوزه ی سلامت و تغذیه اختصاص دهد و به عدم تبلیغ مواد خوراکی آسیب رسان که در شهر اهواز به یک چالش تبدیل شده بپردازد. تمام تابلوهای سطح شهر برخلاف حوزه ی سلامت عمل می کنند و مواد مضر و آسیب رسان را تبلیغ می کنند، انتظار داریم اگر کمکی در این زمینه نمی شود حداقل برای ما چالش ایجاد نکنند.
دبیر کارگروه سلامت و امنیت غذایی شهرستان اهواز با انتقاد از حضور کم رنگ مدیران آموزش و پرورش در جلسات شورای سلامت ادامه داد: ۱۲۶ هزار دانش آموز در غرب و بیش از ۱۰۰ هزار دانش اموز در شرق اهواز وجود دارد، بعبارت دیگر یک سوم جمعیت شهر دانش اموزان هستند که این لزوم توجه بیشتر به تغذیه ی دانش آموزان را می طلبد اما بوفه های مدارس استان به لحاظ تغذیه ی سالم مشکل دارند، در واقع رویکرد سلامت محور و اجرای برنامه های فرهنگ سازی برای تغذیه ی سالم وجود ندارد.
شریفی عنوان کرد: ایراد بزرگی است که صداوسیما به عنوان یک ابر رسانه در جلسات شورای سلامت شرکت نمی کند زیرا مردم به صداوسیما اعتماد و اعتقاد دارند و باید زیرنویس هایی در حوزه ی سلامت در صداوسیما انجام شود. باید از کارشناسان حوزه ی سلامت برای اهواز به طور اختصاصی دعوت شود اما در حال حاضر در برنامه ریزی که توسط دانشگاه انجام می شود اهواز را نادیده گرفته اند.
وی افزود: کارگروه شورای سلامت برای سلامتی مردم تشکیل شده و محافظه کاری در آن معنایی ندارد زیرا مردم به امید ما زندگی می کنند و باید رسالت های خود را به خوبی انجام دهیم و سن امید به زندگی که بعد از انقلاب حدود ۲۵ سال افزایش یافت از حالت کمی به کیفی برسد، یعنی فردی که به سن ۷۰ـ ۸۰ سال می رسد نباید نگرانی برای بیماری و ناتوانی داشته باشد.
مدیرکل اجرایی شهرداری اهواز نیز در این جلسه در خصوص اقدامات انجام شده پس از آبگرفتگی معابر گفت: حدود سه مرحله لایروبی و آهک پاشی در تمام مناطق انجام شده است. کارهای نظافتی و دفع گل و لای بعد از سیلاب انجام شد و در حال حاضر مشکلی در خصوص بحث لایروبی، آهک پاشی، گندزدایی و زدودن گل و لای از معابر در اهواز وجود ندارد.
غلامرضا جودی خاطرنشان کرد: مساله دیگری که بعد از آبگرفتگی ها وجود داشت گل و لای موجود در معابر بود که منجر به طرح یک سری شکایت های مردمی شد که از طریق سامانه ی ۱۳۷ به دست ما رسید، آدرس های این شهروندان گرفته شد و به مدیران مناطق اعلام کردیم.
کاوش خبر