لیو شیائوبو شاعر و دگراندیش و فعال اجتماعی و مصلح سیاسی و دموکراسی چین، در حالی که متهم علیه دولت چین شمرده شده بود و در زندان به سر می برد بر اثر عارضه سرطان کبد درگذشت. لیو شیائوبو متولد ۲۸ دسامبر ۱۹۵۵ مرگ ۱۳ ژوئیه ۲۰۱۷ منتقد، نویسنده، فعال حقوق بشر، زندانی سیاسی و […]
لیو شیائوبو شاعر و دگراندیش و فعال اجتماعی و مصلح سیاسی و دموکراسی چین، در حالی که متهم علیه دولت چین شمرده شده بود و در زندان به سر می برد بر اثر عارضه سرطان کبد درگذشت.
لیو شیائوبو متولد ۲۸ دسامبر ۱۹۵۵ مرگ ۱۳ ژوئیه ۲۰۱۷ منتقد، نویسنده، فعال حقوق بشر، زندانی سیاسی و برنده جایزه صلح نوبل اهل چین بود که برای اصلاحات سیاسی و پایان حاکمیت حزب کمونیست چین تلاش میکرد.
لیو شیائوبو سال ۱۹۵۵ در شهر چانگچون واقع در شمال شرق چین متولد شد. سال ۱۹۸۸ مدرک دکترای خود را در رشته ادبیات از دانشگاه نرمال پکن دریافت کرد و پس از آن در دانشگاه کلمبیا در نیویورک به عنوان پژوهشگر مشغول به کار شد. شیائوبو با وقوع جنبش دموکراسی خواهی میدان تیان آن من به پکن بازگشت و همراه سه رهبر دیگر این جنبش یک اعتصاب غذای گروهی را در این میدان رهبری کرد.
لیو شیائوبو یکی از سرشناسترین مخالفان دولت چین بود و در سازماندهی تظاهرات بزرگ هواداران دموکراسی در میدان تیان آنمن پکن، در سال ۱۹۸۹ که به کشتار میدان تیانانمن انجامید، نقشی اساسی داشت.
وی از جمله تدوین کنندگان «منشور ۰۸» بود. بیانیهای که خواستار اصلاحات گسترده و برقراری دموکراسی و حکومت چند حزبی در چین میشد و در سال ۲۰۰۸ به امضای ۳۰۰ تن از روشنفکران این کشور رسید. همین فعالیت وی آخرین دوره زندان وی را در پی داشت.
شیائوبو در سال ۱۹۸۹ به خاطر فعالیتهای میدان تیان آنمن به ۲۱ ماه زندان محکوم شد. دیگر بار در سال ۱۹۹۶ به مدت ۳ سال به اردوگاه کار اجباری فرستاده شد. وی در نهایت در دسامبر ۲۰۰۹ به خاطر نقشی که در تدوین منشور آزادیهای سیاسی، داشت به اتهام تلاش برای تضعیف و براندازی دولت چین بازداشت و به ۱۱ سال زندان محکوم شد.
ایرنا- مخالف سرشناس حکومت چین درگذشت
اطلاعات – مخالف سرشناس حکومت چین درگذشت
لیو شیائوبو در ۸ اکتبر ۲۰۱۰ در حالی که در زندان به سر میبرد، به دلیل مبارزه طولانی و غیر خشونتآمیز و به خاطر تلاشهایش در جهت ایجاد اصلاحات سیاسی مسالمتآمیز در چین برنده جایزه صلح نوبل شد. در پی این انتخاب دولت چین از کمیته انتخابی به شدت انتقاد کرد و این عمل را یک «تئاتر سیاسی» نامید و آن را «وقیحانه» توصیف کرد. علاوه بر چین، ۱۸ کشور دنیا نیز مراسم سال ۲۰۱۰ را تحریم کردند و در آن حضور نداشتند.
کمیته نوبل گفت که شیائوبو «مهمترین نماد» مبارزه در راه احیای حقوق بشر در چین است. مقامات چینی به شیائوبو اجازه ندادند که در مراسم دریافت جایزه صلح نوبل در ۲۰۱۰ شرکت کند. در عوض مسئولان برگزاری مراسم یک صندلی خالی به جای او گذاشتند. لیو شیائوبو این جایزه را به «شهدای» درگیریهای میدان تیان آنمن در سال ۱۹۸۹ اهدا کرد.
لیو شیائوبو، پیش نویس سندی را تهیه کرده بود که در آن اصلاحات سیاسی گسترده در چین درخواست شده بود. وی متهم به مشارکتش در تألیف مانیفستی موسوم به «فصل ۸» عنوان شده است. این مانیفست، در واقع تقاضایی است برای اعمال اصلاحات سیاسی در چین و اعطای حقوق بیشتر به شهروندان آن کشور.
او چند روز پس از آزادی در ۱۳ ژوئیه ۲۰۱۷ به علت ابتلا به سرطان کبد در بیمارستانی در شنیانگ در سن ۶۱ سالگی درگذشت.
شیائوبو پس از اعلام نوبل برای او توسط دولت چین ممنوع الخروج شد و همسر وی شیا نیز در خانه ای جبس شد و اجازه به وی داده نشد بجای شوهرش به دریافت جایزه نوبل گردد.
اعظای نوبل صلح به شیائوبو باعث درگیری دیپلماتیک بین کشور چین و نروز شد و مدت ها روابط این دو کشور تیره شد. چین معتقد بود نروز در حال تلاش برای بهم زدن وضعیت داخلی چین است.
کمیته نوبل – مستقر در نروژ – با صدور بیانیه اعلام کرده که “مسوولیت سنگین” مرگ لیو شیائوبو برعهده دولت چین است. چین هماکنون تحت فشار بین المللی قرار گرفته است تا لیو شیا، همسر لیو شیائوبو را از حبس خانگی آزاد کند.
دولت چین با اعمال فشار بر خانوده ی لیا شائوبو و همسرش ادامه می دهد. در گزارشی آمده که برادر همسر لیا شائوبو در دادگاهی محاکمه شد و هنگامی که همسر لیا شائوبو در ماشین در حال خروج از دادگاه بود پنجره خودرو را پایین آورد و خطاب به خبرنگاران فریاد زد: به همه بگویید که من آزاد نیستم.
رسانه های سراسر جهان خبر مرگ لیاشائوبو را دردناک دانسته و در فهرست خبری خود درج کرده اند. همچنین نگرانی جهانی برای همسر وی و خانوده ی لیاشائوبو همچنان در صدر فهرست خبرگزاری های غربی است.
گزارش و جمع آوری: منصور محرابی فرد