به گزارش خبرگزاری زاگرس نشینان؛سیدحمیدحسینی فعال سیاسی-اجتماعی در یادداشتی باعنوان:باشگاه استقلال/ ورزش از دریچه ی سیاست. بر خلاف بیشتر کشورهای دنیا ورزش در ایران بخصوص فوتبال از محبوبیت ویژه مردمی برخوردار است.بنابراین هم در زمان رژیم گذشته و هم در زمان استقرار جمهوری اسلامی بیشتر رنگ وبوی حکومتی وسیاسی به خود گرفته و سعی شده […]
بر خلاف بیشتر کشورهای دنیا ورزش در ایران بخصوص فوتبال از محبوبیت ویژه مردمی برخوردار است.بنابراین هم در زمان رژیم گذشته و هم در زمان استقرار جمهوری اسلامی بیشتر رنگ وبوی حکومتی وسیاسی به خود گرفته و سعی شده است که از محبوبیت و جایگاه مردمی ورزش در جهت تقویت و پایگاهی برای جلب نظرات مردم به سوی حکومت ها استفاده شود.
تیم های پر طرفدار ورزشی در زمینه فوتبال از جمله تیم های شاهین که بعدا به پرسپولیس تغییر نام یافت و تاج از جایگاه ویژه ای برخوردار بودند و هستند. گرچه در مقطعی تیم های پاس متعلق به شهربانی کشور، دارایی و یا تیم های هما متعلق به هواپیمایی هما، بانک ملی ، راه اهن و حتی تیم ارارات متعلق به ارامنه همگی حضوری موثر در فوتبال کشور داشتند و گاها در کشور و حتی اسیا به موفقیت های دست یافتند اما رقابت اصلی از منظر جایگا و پایگاه مردمی متعلق به شاهین ( پرسپولیس) و تاج بود.روسای تربیت بدنی در رژیم گذشته عمدتا تاجی و یا گاها از طرفداران دارایی بودند اما حکومت نمی توانست از باشگاه شاهین که دارای حمایت و پشتوانه مردمی قابل توجهی بود چشم پوشی نماید.
تیم فوتبال تاج به نوعی وابسته به شاکله اصلی حکومت قبلی بود و مدیریت ان در اختیار تیمسار خسروانی که همزمان ریاست تربیت بدنی را بعهده داشته است قرار داشت،و بشدت از سوی رژیم پیشین پشتیبانی می شد. زمین های فوتبال و امکانات ورزشی و بودجه زیادی در اختیار باشگاه تاج بود که تقریبا تمام استانها و شهرستان ها هم کم و بیش از این امکانات برخور داربودند تیم شاهین متعلق به شخصیت های اکادمیک از جمله دکتر اکرامی بود که با حمایت و نقش افرینی نخبگان روشنفکران و دانشجویان که از محبوبیت ویژه ای در بین مردم ایران برخوردار بودند تشکیل شده بود.
باشگاه شاهین بر اساس اهداف و شاخص هایی از قبیل اتحاد، همدلی، محبت، دوستی، مردمداری، صداقت، پهلوانی، شجاعت و….. تشکیل گردید ورفته رفته به یک فرهنگ در ایران تبدیل شد. *فرهنگ شاهینی نقش عمده ای درروابط اجتماعی و فرهنگی جامعه انوقت ایران ایفاء می نمود.* شاهین از محبوبیت ویژه ای در بین مردم برخوردار بود وبارها توانست تیم تاج را شکست دهد و قهرمان ایران شود.
محبوبیت روزافزون و پایگاه مردمی ان باشگاه و تاثیراتی که درروشنگری قشر جوان داشت حکومت پهلوی را بر ان داشت تا با ایجاد دسیسه و اختلاف بین دکتر اکرامی بنیان گذار شاهین و مرحوم دهداری که بعدها از خوزستان به شاهین پیوسته بود زمینه انحلال ان باشگاه را فراهم نمایند.
این اقدام بر اساس یک برنامه حساب شده و با فتنه و تحریک اقای *دری دبیر روزنامه کیهان ورزشی که از طرف تیمسار خسروانی ماموریت داشت وبا هماهنگی حکومت وقت و همچنین درگیری اقای خواجه نوری مدیرعامل باشگاه شاهین با سرهنگ سرودی ریاست وقت تربیت بدنی در جریان یک مسابقه و سیلی نواختی سرهنگ سرودی به صورت خواجه نوری که از افراد محترم جامعه ان روز بودند انهم در جایگاه ویژه و کتک زدن او توسط اوباشان سرهنگ سرودی که خود ازدست نشاندگان تیمسار خسروانی بود، صورت گرفت.
سردبیر روزنامه کیهان ورزشی حساب شده به این اختلافات دامن می زد تا زمینه انحلال شاهین را فراهم نماید. آنها با حذف شاهین سعی بر جذب بازیکنان آن به سمت تیم حکومتی تاج داشتند. اما موفق به این امر نشدند. تیم پرسپولیس درسال ۱۳۴۲ توسط علی عبده که صاحب باشگاه بولینگ بود تشکیل گردید. اما فعالیت ورزشی برجسته ای بخصوص در زمینه فوتبال نداشت و تیم فوتبال او در دسته دوم بازی می کرد و به تازگی به دسته یک امده بود.
پس از منحل شدن شاهین، اقای عبده در جلسه ای با آقای دکتر اکرامی وسایر بزرگان تیم شاهین خواهان پیوستن دسته جمعی آنها به پرسپولیس شد. لذا همگی به پرسپولیس پیوستند. چندی بعد اقای خیامیان که از افراد شاخص و متخصص واز کارافرینان برجسته کشور و بنیانگذار کارخانه خودرو سازی سواری پیکان در ایران بود و بارها به تیم شاهین کمک کرده بود واز طرفی سرپرستی تیم پیکان را بعهده داشت بدلیل ضعف مالی در باشگاه پرسپولیس و تنها از روی دلسوزی و جلو گیری از پراکنده شدن بازیکنان تقاضای انتقال دسته جمعی همه بازیکنان تیم پرسپولیس به پیکان را داشت که در نتیجه همگی به پیکان پیوستند و پس از یکسال مجددا به پرسپولیس بر گشتند. فرهنگ پرسپولیس نشات گرفته از فرهنگ حریت و ازادگی، مردم داری، مهر و محبت، باشگاه شاهین و متاثر از افکار روشنفکران نخبگان واساتید دانشجویان و افراد متخصص و صاحب نظری همچون دکتر اکرامی ، پرویز دهداری، علی عبده و بزرگمرد تاریخ اقتصاد ایران خیامیان بود.
باشگاه تاج علی رغم داشتن بازیکنان خوب،تیمی کاملا وابسته به حکومت بود که توسط نظامیانی همچون خسروانی و پشتیبانی روسای نظامی تربیت بدنی همچون سرهنگ سرودی اداره و حمایت می شد.
پس از انقلاب نام پرسپولیس که بر گرفته از تاریخ کهن ایرانیان و تخت جمشید بود و به نوعی منشورجهانی کورش سر لوحه اهداف بنیانگذاران اولیه این تیم قرار داشت بدلیل مخالفت برخی از تندروها که بعدها تعدادی از آنها در نقش حامی ویا در قالب دولت های احمدی نژاد و رییسی بر کشور حاکم شدند که از قضا بیشتر کابینه آنها ازطرفداران استقلال فعلی و تاج پیشین هستند، به تیم پیروزی تغییرنام یافت.
نقطه نظرات رییسی در مورد تخت جمشید و منشور کورش در بازدید اخیرش از ان محل بازتاب منفی فراوانی در جامعه ایجاد نمود. چند نکته اساسی در مورد تیم تاج سابق یا استقلال وجود دارد که نشان می دهد این تیم علی رغم داشتن تک چهره های ازاده ای همچون مرحوم حجازی همچنان یک تیم وابسته به دولت های تشکیل شده در زمین نظارت استصوابی شورای نگهبان همچون دولت احمدی نژادی و دولت رییسی با تفکر خاص است. دردولت احمدی نژاد که برخواسته از انتخابات مهندسی شده بود، شخص رییس جمهور و برخی از وزرا و روسای تربیت بدنی او همگی از طرفداران پر و پا قرص استقلال بودند که علاوه بر طرفداری از ان تیم، انواع و اقسام کارشکنی در مسیر تیم رقیب یعنی پرسپولیس بوجود آوردند.
دولت رییسی که همچون دولت احمدی نژاد طی یک انتخابات مهندسی شده و باردصلاحیت گسترده رقبای انتخاباتی و همچنین نقش آفرینی برخی نظامیان بعنوان پازل های انتخاباتی تحت عنوان کاندیدا های پوششی، با حداقل رای در طول تاریخ جمهوری اسلامی بر کشور حاکم شد، همانند سلف پیشین از تیم استقلال پشتیبانی بی دریغی بعمل می آورند بطوریکه هم اکنون علاوه بر وزیر ورزش که بنا به گفته اقای رویانیان: یک استقلالی دو اتیشه است، سه وزیر دولت رییسی نیز عضو مجمع این باشگاه هستند.
آنها در اسرع وقت با تشکیل هییت مدیره ای یکدست و استفاده از امکانات مالی و تدارکاتی ویژه و بسیار بالا در جذب بازیکنان برجسته وشاخص سایر تیم ها و از همه مهم تر جذب بازیکنان خارجی با قیمت های ارزی بالا و مهر و محبت فدراسیون و داوران باعث یکه تازی تیم استقلال شده اند.
آنها نه تنها با امکانات گسترده در جهت تقویت تیم استقلال گام بر می دارند، بلکه متاسفانه با سنگ اندازی و کارشکنی های گسترده در مسیر موفقیت تیم مردمی رقیب یعنی پرسپولیس درصدد تضعیف ان بر امدند. مثلا اگر بر اساس مصوبه داخلی، تیم هایی که بدهی خارجی دارند حق جذب بازیکن خارجی را نداشتند چرا به تیم استقلال که بدهی عظیمی به استراماچونی سرمربی اسبق خود داشته اجازه جذب بازیکن خارجی را دادند، اما به تیم پرسپولیس که بعنوان نماینده ایران در جام باشگاه های اسیا بایستی به مصاف تیم های قدرتمند وتا دندان مسلح عربستان می رفت علی رغم تلاش فراوان انهم به بهانه بدهی باشگاه به کالدرون سرمربی قبلی که رقم طلب ان ازمبلغ طلب استراما چونی پایین تر بود این اجازه را ندادند. اتفاقا در ان مقطع فیفا هنوز رای کالدرون را ابلاغ نکرده بودوپنجره نقل و انتقال پرسپولیس باز بود.
وزارت ورزش از یک طرف در اسرع وقت نسبت به تعیین هییت مدیره و مدیرعامل تیم استقلال انهم از افراد نظامی اقدام می کند و بستر و زمینه لازم برای مزایده اسپانسری انرا فراهم می نماید. *اما از طرف دیگر تا کنون نسبت به تعیین هییت مدیره و مدیر عاملی تیم پرسپولیس که باعث عزت و افزایش سهمیه ایران طی چند سال گذشته در لیگ قهرما نان اسیا از جمله حضور استقلال شده بود، هیچ اقدامی بعمل نیاورده است. و از نظر تامین بودجه و اسپانسر مالی ان را دربلا تکلیفی نگه داشته است.
بطوریکه بازیکنان پرسپولیس برخلاف تیم استقلال که بخش قابل توجهی از قرارداد های این فصل خود را دریافت نمودند هنوز از فصل قبل طلب کارند و با آنها تسویه حساب نگردید.
نکته دیگر بستن سقف قرارداد های نجومی تیم استقلال با بازیکنان داخلی در مقایسه با پرسپولیس و از طرفی تامین ارز لازم برای خرید بازیکنان خارجی برای تیم استقلال است۰
نکته آخر این است که استقلال به سمت ریشه خود یعنی اداره شدن توسط نظامیان رفته و به اصالت خود برگشته است!!! واز قضای روزگار نقش مسئولین کیهان فعلی از نظر تاثیر در تشکیل دولت رییسی و وابستگی آنها به دولت و از طرفی حمایت جمعی دولت رییسی از تیم استقلال مشابه همان نقشی است که آقای دری سردبیر کیهان ورزشی زمان شاه در رابطه با تیم شاهین داشت، اما به شکل و شیوه دیگر.